Herfst en de meridianen

Het is herfst. Een periode van grote veranderingen. De natuur bereidt zich voor op de winter, bladeren verkleuren en vallen langzaam van de bomen, dieren verzamelen voedsel om de winter door te komen. En zoals het in de natuur is,  is het ook in je eigen leven: een aaneenschakeling van veranderingen. Binnen de Chinese Traditionele Geneeskunde (waar de yin yoga filosofie op is gebaseerd) wordt verandering toegeschreven aan het element Metaal. In de herfst neemt dit element aan kracht toe.

Deze periode staat in het teken van afscheid nemen en loslaten van het oude om het nieuwe te kunnen verwelkomen. Niet verwonderlijk dat het meridianenpaar dat hiermee verbonden is de longen en dikke darmen zijn. Opnemen en afscheiden is wat deze organen doen.

Om jezelf in de herfst energiek te voelen wil je je zelf leeg maken, ontdoen van overtollige ballast, zodat je ruimte hebt voor nieuwe, zuivere energie. Dat kan op fysiek niveau: door ademhalingsoefeningen zodat je longen optimaal functioneren of een massage om spanningen uit je lijf los te laten. Of maak een lange herfstwandeling waarbij je alle kleuren in je opneemt. Dat is voor veel mensen een fijne manier om ook op mentaal niveau dingen los te laten. Ook met behulp van bijvoorbeeld yoga of meditatie, schrijven of tekenen kan je meer rust brengen in je hoofd en je emotionele systeem.  Soms zit het meer in situaties of contacten loslaten die energie kosten. Of misschien zijn het spullen (opruimen!) die er voor zorgen dat niet alleen je huis overvol is, maar ook je hoofd laten ‘overlopen’.

Neem nu je dit gelezen hebt nog een paar minuten voor jezelf…om te zitten, bewust je ademhaling te volgen en je lijf te voelen. En bedenk dan wat jij kan doen komende weken om jezelf gemakkelijker door de herfstperiode te bewegen. Wat kan (mag) jij loslaten, waar wil jij afscheid van nemen?