Life is all about balance….

Het motto van SoulFoodYoga is ‘life is all about balance’.

Niet omdat ik geloof dat het leven bedoeld is om alles in je leven tip top in orde te hebben en om alle ballen hoog te houden. Balans gaat niet over controle, maar over leven vanuit jezelf. In balans zijn met jezelf, leven vanuit mildheid en écht zijn.

Dat betekent met momenten volop het leven induiken, naar buiten gericht zijn. Actie, beweging, plannen, regelen, doelen bereiken en gáán. Heerlijk! Soms. Als er dus balans is. Als er ook momenten zijn van afstand nemen. Van rust, reflectie, tijd om te meimeren, opladen, het leven de tijd geven om te groeien en te ontstaan.

Vaak wordt dit laatste verward met niets doen en luiheid. Het misverstand zit hem er in zwart-wit denken, óf-óf. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (waar de yin yoga filosofie op is gebaseerd) wordt op een andere manier gekeken naar energie: vanuit de Yin Yang theorie.

Yin en yang zijn begrippen die de natuurwetten weerspiegelen. Ze geven weer hoe het leven onderling afhankelijk is en energieën, krachten, elkaar aanvullen. Yin staat voor de vrouwelijke energie, voor de maan, donker, zachtheid, aarde, koelte, verstilling. Yang staat voor mannelijkheid, kracht, zon, warmte, beweging.

Het bekende yin-yang symbool geeft prachtig de theorie weer. Het laat de lichtheid en het donker zien en daarmee de tegenstelling tussen yin en yang.  Maar tegelijkertijd laat het ook zien dat er altijd interactie en onderlinge afhankelijkheid is. De witte stip in de zwarte helft en een zwarte stip in de witte helft, samen vormen ze een cirkel. nZe vullen elkaar aan en vormen een geheel. En laten daarmee zien dat er geen absoluten bestaan. Neem als voorbeeld licht en donker. In de nacht, in het donker, kan je toch zien, zijn er lichtpunten. En overdag, in de zon, is er schaduw.

Yin en yang, meebewegen met wat zich aandient. We oefenen het elke yogales op de mat. Yoga heeft mij afgelopen jaren geleerd om te leven vanuit mezelf, in balans met mezelf (en dit is in feite nog steeds een dagelijkse ontdekkingstocht). Soms een beetje meer gas en soms op de rem. Ontspannen in de spanning. Het gaat allemaal om het evenwicht…life is all about balance.